Молочні продукти

Європа представляє свої молочні продукти, що вироблені за традиційними технологіями, відповідно до суворих стандартів виробництва, якості та безпеки, що застосовуються до європейських харчових продуктів.

Молочні продукти - Огляд

Європейський Союз є значним виробником молока та молочних продуктів, і їх регулювання інтегровано до Європейської організації спільного ринку. Європейське щоденницьке виробництво має дуже давні традиції і забезпечує велику різноманітність різноманітних молочних продуктів.

Виробництво молока відбувається у всіх країнах ЄС і становить значну частку вартості європейської сільськогосподарської продукції. Загальне виробництво молока в ЄС оцінюється приблизно в 155 мільйонів тонн на рік.

Система контролю якості молочних продуктів

Політика безпеки харчових продуктів Європейського Союзу спрямована на захист споживачів, одночасно гарантуючи безперебійне функціонування єдиного ринку. Починаючи з 2003 року, політика зосереджується на концепції простежуваності як сировини (наприклад, корму для тварин), так і продукції (наприклад, первинного виробництва, переробки, зберігання, транспорту та роздрібного продажу).

ЄС погодив стандарти для забезпечення гігієни харчових продуктів, здоров’я та добробуту тварин, здоров’я рослин і контролю забруднення зовнішніми речовинами, такими як пестициди. Суворі перевірки проводяться на кожному етапі, а імпорт (наприклад, м’ясо) з-за меж ЄС повинен відповідати тим самим стандартам і проходити ті самі перевірки, що і продукти харчування, вироблені в межах ЄС.
Контроль молочних продуктів у Європі проводиться на кожному етапі виробництва.
Перш за все, вимоги щодо здоров’я тварин застосовуються на всіх стадіях виробництва, переробки та розподілу молочних продуктів.
Європейські норми приділяють сувору увагу простежуваності молочних продуктів. Тому перші покупці сирого молока повинні заявити компетентному національному органу кількість сирої молока, яка була їм доставлена щомісяця.

Гармонізація гарантує, що однакові вимоги щодо введення молока та молочних продуктів застосовуються у всіх державах-членах, а також запобігає потраплянню на територію ЄС молока та молочних продуктів, які можуть переносити інфекційні захворювання, небезпечні для худоби чи людей.
Зростаюча кількість продуктів харчування, маркованих та рекламованих у Співтоваристві, має претензії щодо харчування та здоров’я. Щоб забезпечити високий рівень захисту споживачів та полегшити їх вибір, товари, що випускаються на ринок, повинні бути безпечними та адекватно маркованими.

Режим контролю якості молока та молочних продуктів

Звичайні методи можуть бути використані для аналізу, що вимагається правилами Співтовариства, за умови, що вони належним чином відкалібровані та регулярно перевіряються на відповідність еталонному методу. Результати слід порівнювати, беручи до уваги постійне зміщення, повторюваність та відтворюваність.

У спірних випадках вирішальним є результат, отриманий за допомогою еталонного методу.
Держави-члени інформують Комісію про використання звичайних методів.

Щодо молока та молочних продуктів, крім вершкового масла для загального зберігання, еталонним методом, який повинен використовуватись державами-членами для сенсорної оцінки, є стандарт IDF 99C: 1997 або інші порівнянні методи, про які вони повідомляють Комісії.

До молочних продуктів встановлюються особливі вимоги

Наприклад: масло

1. Позначення “вершкове масло” може використовуватися для композитних продуктів, основною частиною яких є вершкове масло, якщо кінцевий продукт містить щонайменше 75% молочного жиру і виготовлений виключно з вершкового масла та інших доданих інгредієнтів, зазначених в описі .
2. Позначення „вершкове масло” може використовуватися для композитних продуктів, що містять менше 75%, але щонайменше 62% молочного жиру, і якщо позначення продукту включає термін „масложир”.
4. Використання позначення „вершкове масло” підпорядковується вимозі вказувати на маркуванні та поданні продуктів вміст молочного жиру та, якщо інші додані інгредієнти містять жир, загальний вміст жиру.
5. Термін «приготування масла» повинен з’являтися на видному місці, бути легко помітним і чітко розбірливим.

Асортимент молочних продуктів

• Молоко
• Сир
• Сметана
• Вершкове масло
• Йогурт
• Десерти
• Інгредієнти (сухе знежирене молоко, сироватка в порошку, сир Кальята (промисловий сир))

Юридична інформація

Положення про гігієну харчових продуктів
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02004R0852-20090420

Положення про пестициди
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX%3A32005R0396

Положення про матеріали, що контактують з продуктами харчування
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02004R1935-20090807

Положення про харчові добавки
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02008R1333-20200702

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32002L0099
Положення про правила здоров’я тварин

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32013R1308
положення про спільну організацію ринків збуту сільськогосподарської продукції

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32012R0511
Положення про повідомлення щодо виробників молока та молочних продуктів

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:32008R0273
Положення про детальні правила застосування щодо методів аналізу та оцінки якості молока та молочних продуктів

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32006R1924
Положення про харчові та медичні вимоги щодо харчових продуктів

Контакти

info@bgleaders.com
info@rokiskio.com
info@pienozvaigzdes.lt
info@vilvi.eu
info@zpienas.lt