
Зерно і зернові Продукти
ЄВРОПА ПРОПОНУЄ свої зернові продукти, вироблені з використанням традиційних технологій відповідно до суворих стандартів виробництва, якості та безпеки, що застосовуються до європейських харчових продуктів.
Виробництво зернових в Європейському Союзі зростає і сьогодні стало третім за величиною у світі, очікуваний прогноз становить 306 мільйонів тонн, або 14,6% світового виробництва. Європейський Союз виробляє та постачає велику кількість зернових продуктів для повсякденного споживання.
Прагнення до високого рівня захисту життя та здоров’я людини є одним із основних завдань європейських норм харчового законодавства. Оператори харчового бізнесу, що здійснюють первинне та подальше виробництво, повинні дотримуватись загальних гігієнічних положень, конкретних вимог, передбачених регламентами.
Усі оператори харчового бізнесу повинні вжити наступних конкретних гігієнічних заходів:
(а) відповідність мікробіологічним критеріям харчових продуктів;
(b) процедури, необхідні для досягнення цілей, встановлених для досягнення найвищої якості та безпеки харчових продуктів;
(c) відповідність вимогам щодо контролю температури харчових продуктів;
(г) обслуговування холодного ланцюга;
(д) відбір проб та аналіз.

Для забезпечення чистої та безпечної сировини для виробництва зернових встановлюються конкретні вимоги до первинного виробництва. Він включає гігієнічні правила та правила ведення діловодства. Спеціальний регламент встановлює положення, що стосуються максимального рівня залишків пестицидів у харчових продуктах рослинного походження або на них.
Подальші процеси виробництва зернових продуктів харчування повинні відповідати загальним вимогам до харчових приміщень, особливим вимогам у приміщеннях, де готуються, обробляються або переробляються харчові продукти, вимогам до транспорту та обладнання, харчових відходів, водопостачання та особистої гігієни.
Більше того, європейські норми встановлюють правила щодо харчових добавок, що використовуються у продуктах харчування, що забезпечують високий рівень захисту здоров’я людини та високий рівень захисту споживачів, включаючи захист інтересів споживачів та чесну практику у торгівлі продуктами харчування, захист навколишнього середовища.
І нарешті, Європейський Союз має особливо суворі вимоги щодо використання генетично модифікованих організмів (злаків) для приготування харчових продуктів. Жодна особа не може розміщувати на ринку ГМО для харчових продуктів, якщо на це не поширюється спеціальний дозвіл, і на такі харчові продукти підлягають особливі вимоги щодо маркування.
Асортимент зернових продуктів:
• Зернові пластівці
• Крупа
• Каші
• Солодкі злакові закуски
До практики органічного землеробства в ЄС належать:
• Послідовна зміна культур для ефективного використання ресурсів
• Заборона на використання хімічних пестицидів та синтетичних добрив
• Дуже суворі обмеження щодо антибіотиків для тваринництва
• Заборона генетично модифікованих організмів (ГМО)
• Використання місцевих ресурсів для природних добрив та кормів для тварин
• Вирощування худоби на вільному вигулі, під відкритим небом та використання органічних кормів
• Спеціальні практики тваринництва
• Інше
Юридична інформація
Положення про гігієну харчових продуктів
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02004R0852-20090420
Положення про пестициди
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX%3A32005R0396
Положення про матеріали, що контактують з продуктами харчування
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02004R1935-20090807
Положення про харчові добавки
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02008R1333-20200702
Положення про генетично модифіковані організми
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02003R1829-20080410
Контакти
info@bgleaders.com
info@nevezis.lt
galinta@galinta.lt